Artikelen

Hoe staat je relatie ervoor?

LANGBROEK | 21 december 2021

Als verliefdheid is uitgewerkt, begint het ‘gewone leven’. Alleen ben je dan niet meer alleen, maar samen. Iedere relatie kent mooie en minder mooie momenten. Een terugkerend moment van bezinning en samen kijken hoe jullie relatie ervoor staat, is helaas nog niet gebruikelijk. Liesbeth Bauer is relatietherapeut en ziet dat graag anders.

,,In mijn praktijk komen regelmatig koppels die eigenlijk al veel eerder aan de bel hadden kunnen trekken”, vertelt Liesbeth. ,,Dat is zonde, want het scheelt als je vroegtijdig met elkaar in gesprek komt.”

Liesbeth is voorstander van een regelmatige check-up voor je relatie. Net als de controle bij de tandarts of de APK voor de auto. ,,Na verloop van tijd komen de ‘huh-momenten’ in je relatie. Bewust of onbewust reageer je op dingen die je verbazen, irriteren of pijn doen. Soms gaat je partner over je grens heen, maar kun je het zelf nog niet plaatsen”, vertelt Liesbeth. Haar tip is om de tijd te nemen dit te onderzoeken en de ander te laten weten dat je geraakt bent. ,,Het kost moed om te voelen en om je gevoel onder woorden te brengen. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Praten met een onafhankelijk derde kan heel verhelderend zijn.” Liesbeth is niet partijdig.

DYNAMIEK ,,In relaties gaat het altijd om dynamiek. Je bent beide verantwoordelijk voor je eigen aandeel daarin.” Er zijn in een relatie vele momenten waarop de dynamiek verandert. Een kind krijgen is daar één van. ,,De rol van vader of moeder zijn is anders dan die van een partner”, vertelt Liesbeth. ,,Soms raken beide rollen in elkaar verstrengeld. Dit is een onderschat probleem. Op langere termijn kun je hierdoor uit elkaar groeien.”

De dynamiek wordt ook anders als je uit elkaar gaat. Een moment om stil te staan bij het feit dat je vanaf dat moment geen liefdespartners meer bent, maar je wel van elkaar kunt blijven houden. Je doet daarmee recht aan wat er was.”

Duurzaamheid van een relatie vraagt om inspanning volgens Liesbeth. Blijf jezelf afvragen wat je nodig hebt en wat jouw inbreng is in de relatie. ,,De afgelopen anderhalf jaar merk ik dat stellen teveel bij elkaar zijn. Een relatie heeft lucht nodig en als je allebei thuiswerkt bijvoorbeeld moet je extra je best doen om het leuk en spannend te houden. Hier zijn creatieve oplossingen voor te bedenken om ervoor te zorgen dat je jezelf, maar ook de ander wat ruimte geeft.”

Liesbeth Bauer

Share this post:
Mariska HofflandHoe staat je relatie ervoor?