Je bent zowel de weg als degene
die hem bewandelt

Kahlil Gibran

Rouwtherapie

| rouwbegeleiding

Gedicht

uit: Ik mis je in alle kleuren van Margreet Jansen

‘ik schrijf je vandaag

over dromen en wensen

over jou en mijn leven

en ons allebei

ik schrijf je vandaag

gewoon al mijn gedachten

ik schrijf je vandaag

wat dichter bij mij ‘

Na het overlijden van een dierbaar persoon, een familielid, vriend(in) of collega, is het ‘normaal’ en ‘gezond’ als er rouwverdriet en rouwgedrag ontstaat, hoe intens dan ook. Rouwen is zoiets persoonlijks, dat het verdriet en het gedrag op verschillende manieren tot uiting kan komen. Ook de intensiteit en de duur van de rouw is voor iedereen anders. Meestal is er voor een bepaalde tijd wel steun en begrip van de omgeving voor iemand die rouwt. In die situatie verloopt een rouwproces ‘normaal’ en komt degene die een rouwproces doorloopt er in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier uiteindelijk wel uit.

Soms is het gedrag en het verdriet te groot voor de omgeving om mee te dragen. In die situatie kun je tijdelijk begeleiding vragen. Je kunt je verhaal nog eens vertellen of in alle rust alle emoties beleven en doorleven, zonder haast en zonder oordeel. Je kunt samen met mij in het NU deze ingrijpende ervaring opnemen in jouw levensverhaal.

Je kunt tijdens je rouwproces ook andere ervaringen hebben. Het kan bijvoorbeeld oud verdriet bij je oproepen. De omstandigheden waarin je je bevindt, kunnen zo onzeker of nieuw zijn dat je je geen raad weet met het verlies dat je hebt geleden. Of je realiseert je op een gegeven moment dat je je rouwproces uit de weg gaat en ondanks dat je daar misschien heel goede redenen voor hebt, kun je daar behoorlijk ‘last’ van hebben. Rouwverdriet en rouwgedrag, op welke manier dan ook, laten zich niet aan de kant zetten. Zolang je er geen of te weinig aandacht aan kunt of wilt geven, zullen de pijn en het verdriet op verschillende manieren om aandacht blijven vragen. Dit kan onder andere door allerlei fysieke klachten die noch jijzelf noch je omgeving in relatie brengt met een verlies dat je hebt geleden. Met andere woorden: allerlei (persoonlijke) factoren en omstandigheden kunnen een ‘normaal’ rouwproces gecompliceerd maken. Als je het gevoel hebt dat dit geldt voor jouw rouwproces, aarzel dan niet en vraag om hulp. De milde benaderingswijze van gestalttherapie kan je hier zeker bij helpen.

“Laat het lachen niet aan een ander over, het huilen ook niet.”

dichtregel van Tsjêbbe Hettinga (1995), Fries dichter in de oratie van Jos de Keijser

contact
Mariska HofflandRouwbegeleiding | rouwtherapie